El passat mes d’abril l’Escola de Pastors i Pastores de Catalunya juntament amb el CFPPA Ariège-Comminges (el centre de formació professional que imparteix la formació de pastor i vaquer a l’Ariège) vam ser seleccionades per dur a terme un projecte europeu Erasmus + de cooperació a petita escala, que porta per títol “EcoPastos – Capacitació de pastors/es perquè realitzin una gestió eco-pastoral de les muntanyes que conservi la biodiversitat i s’adapti i mitigui els efectes del canvi climàtic”.
Aquest projecte durarà dos anys i té l’objectiu de crear un nou mòdul formatiu sobre diagnòstics eco-pastorals que s’impartirà en els dos centres de formació i es compartirà amb altres escoles de pastors de l’estat espanyol i de la resta d’Europa.
Però, i què son exactament els diagnòstics eco-pastorals?
Els diagnòstics eco-pastorals son una eina, una pauta, per realitzar una gestió integral de la muntanya que tingui en compte l’aprofitament de les pastures per una alimentació correcta i òptima del bestiar, la conservació del patrimoni natural (flora i fauna protegida, biodiversitat, hàbitats d’interès comunitari, paisatge…) i cultural i la coexistència amb altres usos/activitats (predació, turisme, caça, recol·lecció, etc.).
Quan es realitza un diagnòstic eco-pastoral, primer es fa una valoració del potencial farratger de la muntanya, s’analitza l’ús que se n’està fent a nivell ramader, s’identifiquen els altres interessos i preocupacions que hi pot haver entorn a la gestió de la muntanya i es fan una sèrie de propostes encaminades a mantenir o millorar:
- l’aprofitament de les pastures i la qualitat farratgera en un escenari de canvi climàtic i de l’ús actual i futur de la muntanya,
- la conservació de la biodiversitat, hàbitats d’interès comunitari i flora i fauna protegida,
- la coexistència amb la fauna salvatge,
- les condicions de vida i treball dels pastors/es i vaquers/es que hi treballen.
Preparació per poder transmetre els bàsics
En la primera fase del projecte, el personal docent de l’Escola de Pastors i Pastores de Catalunya i del CFPPA es formarà en l’elaboració de diagnòstics eco-pastorals. Per una banda, els docents de l’Escola de Pastors assistiran al curs de valoració del potencial farratger a muntanya que ja s’està impartint actualment en el CFPPA Ariège-Comminges. I, per altra banda, el personal docent dels dos centres es formarà amb la Xarxa Pastoral Pirinenca pel que fa a la valoració pastoral de diferents comunitats vegetals de muntanya i l’adaptació d’aquestes a una pastura més eficient i en context de canvi climàtic.
El 25 i 26 de novembre del 2024 es faran unes jornades de treball intern on es tractaran en profunditat els altres temes cabdals en un diagnòstic eco-pastoral (biodiversitat, predació, coexistència amb altres usuaris, etc.). En aquestes jornades es presentaran les bases de cada un d’aquests temes i es debatrà quina es la manera més pedagògica d’incloure-ho en les formacions.
El nou mòdul formatiu
Durant el primer semestre del 2025, s’elaborarà el nou mòdul formatiu que es preveu fer-ne una prova pilot en els dos centres de formació durant el juny del 2025. Aquest mòdul presentarà diferents càpsules, una per cada una de les temàtiques dels diagnòstics eco-pastorals, de manera que els altres centres de formació podran decidir impartir una part o la totalitat de les càpsules segons el que els convingui més.
Compartir el resultats
Tot i que el nou mòdul formatiu estarà penjat a la web dels dos centres formatius i serà de lliure accés, tenim previst presentar la feina feta al Territorios Pastoreados i en un seminari del projecte LIFE Shepforbio. També s’organitzarà una visita a una muntanya francesa on hi hagi un diagnòstic eco-pastoral implementat de forma exitosa. En aquesta visita, que es farà durant la tardor del 2025, s’hi retrobarà l’alumnat dels dos centres de formació així com el personal docent, pastors/es de muntanya en actiu i els agents clau en la gestió de les muntanyes.