Aviat farà un any que vam començar el projecte Erasmus + de cooperació a petita escala, que porta per títol “EcoPastos – Capacitació de pastors/es perquè realitzin una gestió eco-pastoral de les muntanyes que conservi la biodiversitat i s’adapti i mitigui els efectes del canvi climàtic”, i que té per objectiu crear un nou mòdul formatiu sobre diagnòstics eco-pastorals (DeP) que s’impartirà en els dos centres de formació participants del projecte (Escola de Pastores i Pastores de Catalunya i CFPPA Ariège-Comminges).
En aquests 11 mesos, alguns dels formadors i formadores dels dos centres han assistit a diverses jornades per conèixer a fons la metodologia dels DeP i així començar a crear el nou mòdul formatiu amb més coneixement.
El 2 i 3 de setembre hi va haver les jornades tècniques d’intercanvi de la Xarxa Pastoral Pirinenca a Prades. Aquestes jornades estaven adreçades als tècnics novicis de les entitats de la xarxa que han de realitzar DeP i/o que volguessin adquirir unes bases més sòlides per entendre millor els DeP que utilitzaran al seu dia a dia.
La formació es va basar en la utilització de la Pastothèque, un llibre editat l’abril del 2023, en què es presenten els principals hàbitats pastorals de la muntanya mediterrània, es descriuen les funcions alimentàries de cadascun d’ells, es quantifiquen els recursos farratges i s’aborda la seva funcionalitat climàtica per proveir a ramaders/es i pastors/es amb els aspectes clau per l’adaptació al canvi climàtic.
A continuació es van organitzar unes segones jornades el 25 i 26 de novembre, en les quals es va treballar més en profunditat el marge de maniobra dels diferents hàbitats enfront el canvi climàtic, la coexistència amb altres usuaris de la muntanya i la depredació. En aquestes jornades es va comptar amb l’experiència d’altres entitats que porten temps treballant en aquestes temàtiques com ara el CERPAM, el GIP-CRPGE i el projecte POCTEFA Pyrénées4Climat pel que fa a la vulnerabilitat climàtica o la Federació Pastoral de l’Ariège i el CERPAM pel que fa a la depredació.
Finalment, el 25 de gener d’enguany, es va realitzar la última jornada, la qual va estar dedicada a les mesures agroambientals que es poden implementar en l’àmbit del pastoralisme per tal conservar i millorar la biodiversitat. En aquesta jornada, es va fer especial èmfasi a la conservació dels galliformes (perdiu xerra i gall fer) en les zones de pastura.
Un cop realitzades aquestes tres jornades, el proper pas es començar a preparar el nou mòdul formatiu que es posarà en pràctica de forma pilot el proper mes de juny. Us mantindrem informades!!!